1526 – 1530: Oorlog van de Liga van Cognac
- Brent ruben
- 4 mei 2023
- 1 minuten om te lezen
De Oorlog van de Liga van Cognac (1526 – 1530) was een van de Italiaanse Oorlogen. De oorlog werd uitgevochten door het huis Habsburg van keizer Karel V - voornamelijk Spanje en het Heilige Roomse Rijk - tegen de Liga van Cognac, een alliantie met daarin koninkrijk Frankrijk, paus Clemens VII, de republiek Venetië, het koninkrijk Engeland, het hertogdom Milaan en Florence.
Toen Karel V in 1516 ook koning van Spanje werd, was Frankrijk aan vrijwel alle kanten omringd door Habsburgse gebieden. Van toen af aan werd het Italiaanse schiereiland voor Frankrijk nog belangrijker om die omsingeling te doorbreken en het Habsburgse rijk in tweeën te delen. De rivaliteit tussen het huis Habsburg en Frankrijk speelde vanaf dat moment tot in de 18e eeuw een grote rol in de Europese politiek. De oorlog had ook gevolgen voor de Habsburgse Nederlanden, die betrokken raakten in de oorlog met Frankrijk en Engeland. Hier werd de vrije piraterij (ofwel kaperij) tegen de Fransen afgekondigd. In 1528 wist de Vlaamse viceadmiraal Gerard van Meeckeren het schip van de Franse viceadmiraal bij Dieppe tot zinken te brengen.
Daarnaast hadden de Nederlanden in deze periode te maken met de gevolgen van de Deense Successieoorlogen, aangezien koning Christiaan II van Denemarken een zwager van Karel V was.
Strijdende partijen
Habsburg:
Heilige Roomse Rijk
Spaanse Rijk
Republiek Genua
In 1529 overgelopen:
Kerkelijke StaatLiga van Cognac:
Koninkrijk Frankrijk
Koninkrijk Engeland
Hertogdom Milaan Republiek Venetië
Florentijnse Republiek (tot 1530)
Kerkelijke Staat (tot 1529)
Comentários