top of page
Zoeken

1413 – 1422: Grote Friese Oorlog

De Grote Friese Oorlog was een gewapend conflict in de 15e eeuw, waarin gedurende negen jaar, tussen 1413 en 1422, sprake was van oorlog in de Zeven Friese Zeelanden (Friesland tussen Vlie en Wezer).

De oorlog ontstond in Oost-Friesland als gevolg van een uit de hand gelopen vete tussen twee belangrijke hoofdelingen Keno II tom Brok en Hisko Abdena, waarna alle belangrijke partijen in Friesland een zijde kozen en een burgeroorlog ontstond. De oorlog verliep voor alle betrokken partijen met wisselend succes; met uitzondering van de Bronkhorsten in de stad Groningen heeft de oorlog geen enkele partij blijvend voordeel opgeleverd. Op het einde van de oorlog dreigde te gebeuren wat in 1498 het einde van de Friese vrijheid zou betekenen: een buitenlandse heer, Jan van Beieren werd om hulp gevraagd, waarna deze zelf de macht wilde hebben over Friesland. Zijn Hollandse troepen werden echter na korte tijd weer verdreven. Op 1 februari 1422 kwamen alle partijen naar Groningen om vrede te sluiten (Zoen van Groningen).


 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven
2014: Annexatie van de Krim

Het schiereiland de Krim (met uitzondering van het door Oekraïne geregeerde deel van de Schoorwal van Arabat) werd door Rusland op 18...

 
 
 

Comments


bottom of page